Skip to main content
 • Groene energie: zonnepanelen in de tuin van Emove
  De voordelen en nadelen van zonnepanelen in de tuin

De voordelen en nadelen van zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen worden steeds populairder als alternatieve energiebron voor huizen. Een van de nieuwere trends is om zonnepanelen in de tuin te plaatsen, wat voordelen en nadelen met zich meebrengt. In deze blog zullen we de voor- en nadelen van zonnepanelen in de tuin bespreken.

Voordelen

 • Grotere opbrengst: Zonnepanelen in de tuin hebben vaak een hogere opbrengst dan op daken. Dit komt omdat ze meer kunnen ventileren en onder een optimale hellingshoek geplaatst kunnen worden. Daarnaast bieden veel daken beperkte ruimte en kan er meer vermogen van zonnepanelen geplaatst worden op de grond.

 • Minder schaduw: Met zonnepanelen in de tuin ben je flexibeler om een ideale plek te kiezen waar de zonnepanelen het beste renderen. Hierdoor hebben ze minder last van schaduw van omliggende gebouwen en bomen. Dit betekent dat ze meer zonlicht kunnen opvangen en dus meer energie kunnen opwekken.

 • Esthetisch: Zonnepanelen in de tuin kunnen een esthetische toevoeging zijn aan de omgeving. Ze zijn vaak minder zichtbaar dan op daken en kunnen worden geïntegreerd in het landschap, hierdoor zowel duurzaam als visueel aantrekkelijk

 • Flexibiliteit: Het plaatsen van zonnepanelen in de tuin geeft meer flexibiliteit in de opstelling dan dat ze op het huis zijn gemonteerd. Dit kan handig zijn bij renovaties of nieuwbouw.

 • Onderhoud: Het mooie aan zonnepanelen is dat de techniek zo geavanceerd is dat er over een hele lange periode over het algemeen nooit onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. In het enkele geval wanneer dit toch nodig is kun je bij een grond opstelling gemakkelijk snel handelen.

 • Veiligheid: Zonnepanelen en de bijbehorende omvormer zijn gekeurd en geschikt om op dak te plaatsen in Nederland. Toch zijn er mensen die het minimale gevaar van brandveiligheid of windbelasting die zonnepanelen op het dak geven niet willen. Om dit risico te elimineren is het plaatsen van een zonnepaneelveld in de tuin een oplossing.

Nadelen

 • Kostbaar: Het plaatsen van zonnepanelen in de tuin kan duurder zijn dan op daken, vanwege de extra constructie en materiaalkosten die nodig zijn. Dit is niet bij de Emove het geval, door het gestandaardiseerde ontwerp en installatiemethode is het zelfs goedkoper dan een daksysteem.

 • Beperkte ruimte: Net zoals bij zonnepanelen op het dak geld voor de installatie dat hoe kleiner het aantal zonnepanelen hoe duurder het systeem en er dus een ondergrens is. Zonnepanelen in de tuin kunnen veel ruimte in beslag nemen en de beschikbare ruimte in de tuin beperken. Zonnepanelen in de tuin worden dan ook voornamelijk in landelijke gebieden met veel ruimte en weinig bomen geplaatst.

 • Veiligheid: Zonnepanelen in de tuin kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdieren, vooral als ze niet goed beveiligd zijn. Er moet extra aandacht worden besteed aan de veiligheid van de panelen en de omgeving. Dat is dan ook de reden dat Emove uitsluitend werkt met het SolarEdge systeem waardoor er nooit gevaarlijke situaties op kunnen treden.

 • Grondwerkzaamheden: Om een zonneveld te creëren op de grond kan dat op verschillende manieren. Over het algemeen zijn de meest gebruikte opstellingen met schroefpalen in de grond of een platdak-systeem op een geëgaliseerde ondergrond. Dit zorgt voor een extra kostenpost en daarnaast is de stabiliteit over een langere periode lastig te waarborgen. Met het Emove zonneveld hoef je hier geen rekening mee gehouden, het systeem is torsievrij en kan de instabiliteit van de ondergrond over lange periode ondervangen. Daarnaast zijn er geen grondwerkzaamheden nodig.

Conclusie

Zonnepanelen in de tuin hebben zowel voor- als nadelen. Als je overweegt om zonnepanelen in de tuin te plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte, de manier van elektrotechnische installatie en eventueel benodigde grondwerkzaamheden. Overleg ook met professionals om te zien wat de beste optie is voor jouw situatie. Het is mogelijk dat zonnepanelen in de tuin een goede keuze zijn als je een grotere opbrengst en flexibiliteit wilt, maar het kan ook een nadeel zijn als je beperkte ruimte hebt.

Hoe om te gaan met een te kleine hoofdaansluiting voor het vermogen van je zonnepanelen: Oplossingen en Overwegingen
Hoe kan het dat ik minder terug lever dan dat mijn zonnepanelen opwekken?