Skip to main content
  • overcapaciteit als particulier installeren
    Waarom overcapaciteit aan zonnepanelen als particulier laten Installeren? Ontdek de voordelen en overwegingen

Waarom overcapaciteit aan zonnepanelen als particulier laten Installeren? Ontdek de voordelen en overwegingen

Als het gaat om het investeren in duurzame energie, overwegen steeds meer particulieren om een overcapaciteit aan zonnepanelen te laten installeren. Maar waarom zou je dit doen en welke argumenten spelen hierbij een rol? In dit artikel verkennen we de uitleg achter deze keuze en bekijken we de voordelen en nadelen van het hebben van een overschot aan zonne-energie.

Voordat we ingaan op de argumenten, is het belangrijk om te begrijpen wat overcapaciteit aan zonnepanelen betekent. Overcapaciteit treedt op wanneer het totale vermogen van de geïnstalleerde zonnepanelen de daadwerkelijke energiebehoefte van een huishouden overstijgt. Met andere woorden, je wekt meer energie op dan je verbruik.

Er zijn verschillende argumenten om als particulier overcapaciteit van zonnepanelen te laten installeren:

  • Financiële voordelen: Het produceren van meer elektriciteit dan je zelf verbruikt, stelt je in staat om het overschot terug te leveren aan het elektriciteitsnet. In veel landen en regio's ontvang je hiervoor een vergoeding in de vorm van een feed-in-tarief of een terugleververgoeding. Dit kan resulteren in een aanzienlijke besparing op je energierekening of zelfs in een terugbetaling voor de energie die je aan het net levert.

  • Energiereserve en betrouwbaarheid: Met een overcapaciteit aan zonnepanelen kun je een energiereserve opbouwen voor noodsituaties of periodes van verminderde zonnestraling. Als je bijvoorbeeld een stroomstoring hebt of als de zon een paar dagen niet schijnt, heb je nog steeds een bron van elektriciteit beschikbaar. Dit kan je gemoedsrust geven en de betrouwbaarheid van je energievoorziening vergroten.

  • Klaar voor de toekomst: Nu een overcapaciteit creëren zorgt ervoor dat u de aankomende jaren niet direct weer uitbreiding hoeft te doen. Elektrificeren de aankomende jaren zal sneller gaan dan verwacht. Denk aan betaalbare elektriciteitsopslag, gasloos of hybride verwarming, elektrische auto en bijvoorbeeld een airco.

  • Milieuvriendelijkheid: Zonnepanelen zijn een duurzame en hernieuwbare energiebron. Door een overcapaciteit aan zonnepanelen te installeren, draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Je kunt jouw persoonlijke ecologische voetafdruk verkleinen door groene energie te produceren en zo bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

  • Stimulering van de zonne-energie-industrie: Door als particulier te investeren in een overcapaciteit aan zonnepanelen, draag je bij aan de groei van de zonne-energie-industrie. Dit kan leiden tot meer banen en economische groei in de sector. Bovendien stimuleert het de technologische ontwikkeling en innovatie op het gebied van zonne-energie, wat op lange termijn voordelen kan opleveren voor de samenleving als geheel.

Het is belangrijk op te merken dat de haalbaarheid en voordelen van het installeren van een overcapaciteit aan zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de lokale wet- en regelgeving, de kosten van de installatie en het energieverbruik van het huishouden. Het is raadzaam om een professionele beoordeling en advies in te winnen voordat je een dergelijke investering doet.

Wat zijn de voor en nadelen van een oost-west of een zuid opstelling van zonnepanelen?