Skip to main content
 • welke kant moeten mijn zonnepanelen op staan
  Wat zijn de voor en nadelen van een oost-west of een zuid opstelling van zonnepanelen?

Wat zijn de voor en nadelen van een oost-west of een zuid opstelling van zonnepanelen?

De keuze voor de juiste opstelling van zonnepanelen is cruciaal om het maximale rendement uit je zonne-energiesysteem te halen. Twee veelvoorkomende opstellingen zijn de oost-west opstelling en de zuid opstelling. Laten we de uitleg, voordelen en nadelen van beide bekijken.

Oost-West Zonnepanelen Opstelling

Een oost-west opstelling plaatst de zonnepanelen in twee rijen: één gericht op het oosten en één op het westen. Deze dakvorm van zonnepanelen maximaliseert de opwekking gedurende de dag, met een focus op de ochtend- en avonduren.

Voordelen van een oost-westopstelling:

 • Spreiding van energieproductie: Met een oost-westopstelling krijg je een gelijkmatige spreiding van energieproductie over de dag. De panelen aan de oostzijde van het dak wekken 's ochtends energie op, terwijl de panelen aan de westzijde 's middags energie produceren. Dit kan voordelig zijn als je de energieopbrengst over de dag wilt verspreiden of als je een hoger eigenverbruik hebt gedurende de dag.

 • Verhoogde zelfconsumptie: Omdat de energieopwekking gedurende de dag wordt verdeeld, heb je meer kans om de opgewekte energie direct zelf te gebruiken. Dit kan gunstig zijn als je de opgewekte energie wilt benutten voor je eigen energiebehoefte en wilt besparen op je elektriciteitsrekening.

Nadelen van een oost-westopstelling:

 • Minder piekvermogen: Een oost-westopstelling heeft over het algemeen een lager piekvermogen in vergelijking met een zuidopstelling. Dit betekent dat je minder energie op het hoogste punt van de dag produceert, wat van invloed kan zijn op de totale energieopbrengst van je zonnepanelen-installatie.

 • Ruimte: Een oost-west opstelling dient wel zo gesitueerd te worden zodat op beide vlakken zonlicht kan vallen.

Zuidelijke zonnepanelen opstelling.

Een zuidelijke opstelling is een schans van zonnepanelen gericht op het zuiden, waardoor ze gedurende de dag maximaal zonlicht opvangen.

Voordelen van een zuidopstelling:

 • Maximale energieopbrengst: Een zuidopstelling van zonnepanelen levert over het algemeen de hoogste energieopbrengst op, omdat de panelen optimaal zijn gericht op de zon. Ze ontvangen gedurende de dag de meeste zonnestraling, waardoor je een hogere totale energieproductie kunt verwachten.

 • Snellere terugverdientijd: Door de hogere energieopbrengst kunnen zonnepanelen in een zuidopstelling meestal sneller worden terugverdiend. De besparingen op je elektriciteitsrekening zijn groter, waardoor je de initiële investering mogelijk sneller kunt terugverdienen.

 • Ruimte: Met een zuid-opstelling kun je bijvoorbeeld de zonnepanelen plaatsen waar voornamelijk maar aan een kant zonlicht valt. Bijvoorbeeld regen een bosrand of gevel aan.

Nadelen van een zuidopstelling:

 • Concentratie van energieopwekking: Een zuidopstelling concentreert de energieopwekking voornamelijk rond het middaguur, wanneer de zon het hoogst staat. Dit kan betekenen dat je meer energie produceert dan je op dat moment nodig hebt. Als je overdag niet veel thuis bent en je de opgewekte energie niet direct kunt gebruiken, kan een deel ervan teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet, maar tegen een mogelijk lagere vergoeding dan je betaalt voor de afname van elektriciteit.

 • Mogelijke schaduwproblemen: Bij een zuidopstelling is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke schaduwproblemen, vooral als er obstakels zoals bomen, gebouwen of andere structuren zijn die schaduw op de panelen kunnen werpen. Schaduw kan de energieopbrengst verminderen.

Waarom overcapaciteit aan zonnepanelen als particulier laten Installeren? Ontdek de voordelen en overwegingen
Benutten van overcapaciteit zonne-energie in de zomer: optimaal gebruik en voordelen